Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Soczewica czerwona, bataty i mleczko kokosowe to trio, które nadaje tej zupie aksamitności i głębi smaku. Dodaj do tego odrobinę cebuli, czosnku i bulionu drobiowego, a całość zwieńcz grzankami z chleba żytniego, sezamem i rozpływającą się mozzarellą light. To przepis, który zaspokoi każdego smakosza.
Składniki dla 6 porcji:
- Soczewica czerwona - 200 g
- Marchewka - 45 g
- Bataty - 200 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Masło klarowane - 10 g
- Mleczko kokosowe - 125 ml
- Bulion drobiowy - 900 g
- Ser mozzarella light - 125 g
- Sezam nasiona - 30 g
- Chleb żytni razowy - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, chilli, suszone pomidory
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekaną cebulę oraz czosnek w całości rozgnieciony nożem.
- Obierz batata oraz marchewkę. Pokrój w małą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż razem przez 10 minut z dodatkiem połowy łyżeczki soli.
- Po upływie 10 minut dodaj soczewicę i wlej bulion. Gotuj wszystko przez około 20 minut.
- Po 20 minutach, gdy warzywa są miękkie można zblendować zupę na krem. Dodaj przyprawy: 1 łyżkę sosu sojowego, łyżkę przyprawy suszonych pomidorów, chilli oraz pieprz do smaku. Jeśli trzeba dodaj soli. Dodaj także mleczko kokosowe i ponownie zblenduj.
- Gotuj wszystko przez 5 minut.
- Chleb pokrój w kosteczkę. Zarumień na patelni bez dodatku tłuszczu. Można przyprawić według uznania.
- Gotową zupę nakładaj do miski. Posyp startym serem oraz sezamem. Podawaj z grzankami.
Komentarz dietetyka
Jeżeli źle tolerujesz soczewicę powinieneś uważać. Nadmiar soczewicy może u niektórych wywołać takie objawy jak gazy czy wzdęcia. Posiłek ten zapewnia dobre źródło białka oraz zdrowych tłuszczy. Jest dobrym przykładem zdrowej potrawy pełnej cennych wartości.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości