Zupa krem z pomidorów
Opublikowano: 15.04.2021 r.
Pomidor, przecier pomidorowy, cebula, czosnek i bulion warzywny – to najważniejsze składniki naszej zupy krem z pomidorów. Ta kombinacja tworzy klasyczną, aromatyczną bazę, która zachwyca swoim intensywnym smakiem. Doprawiona oliwą z oliwek, zupa jest aksamitna i pełna głębokiego, pomidorowego aromatu.
Składniki dla 6 porcji:
- Pomidor - 1000 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 240 g (1 szklanka)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion warzywny - 720 ml (3 szklanki)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, tymianek, oregano, bazylia, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, blender, miska
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku podgrzej oliwę i przysmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę smaż przez 3 minuty.
- Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli i podsmaż przez 3 minuty. Następnie zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz skórę i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do reszty składników. Gotuj przez kolejne 4 minuty.
- Do zupy wlej koncentrat pomidorowy i przypraw solą, pieprzem, odrobiną octu i ziołami. Odstaw do przestygnięcia i zblenduj.