Zupa krem z pieczonej dyni

Opublikowano: 24.03.2022 r.
Dynia, cebula, bulion drobiowy i mleczko kokosowe to główne składniki, które nadają wyjątkowy smak zupie krem z pieczonej dyni. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy zachwyca – gładki, aromatyczny krem sprawi, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 400 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Pomarańcza - 300 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, curry
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i umieść na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupny i posiekaj w pióra.
- Pomarańczę umyj dokładnie.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj ziemniaki i wlej bulion drobiowy.
- Gotuj 15 minut. Dodaj pieczoną dynię obraną ze skórki.
- Zupę dopraw solą, pieprzem, curry, dodaj starty imbir.
- Wlej mleko kokosowe i zblenduj zupę.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok bezpośrednio do zupy, wymieszaj.
- Zupę wlej do głębokich talerzy.
Komentarz dietetyka
Zupa krem z pieczonej dyni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera sporą ilość węglowodanów i świetnie syci. Pyszna zupa zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny