Zupa krem z pieczarek
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Pieczarki, cebula i bulion drobiowy to absolutne gwiazdy tej zupy krem z pieczarek. Razem z dodatkiem masła i odrobiną śmietanki kremowej, tworzą nieziemską, aksamitną konsystencję, która rozgrzewa i syci. Idealny comfort food na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Bulion drobiowy - 750 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Masło - 20 g
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Groszek ptysiowy - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, blender
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pieczarki obierz i pokrój w ósemki.
- Na oleju podsmaż cebulę i pieczarki.
- W garnku roztop masło, dodaj mąkę i delikatnie zarumień ją.
- Do garnka z mąką dodaj zimny wywar drobiowy i energicznie mieszaj do momentu pozbycia się grudek z mąki.
- Następnie dodaj do zupy podsmażoną cebulę i pieczarki.
- Całość gotuj około 30 minut. Po tym czasie zupę zblenduj na gładki krem.
- Do kremu z pieczarek dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę podawaj od razu po przygotowaniu.