Zupa krem z papryki
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Papryka czerwona, czosnek, cebula, oliwa z oliwek, świeża papryczka chili i bulion warzywny – te składniki tworzą świetną bazę dla aromatycznej zupy krem z papryki. Przyrządzona z nich potrawa to połączenie słodyczy pieczonej papryki, ostrości chili i głębi smaku, którą dodaje czosnek oraz cebula. Idealny wybór na każdą porę roku!
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 1260 g (5 dużych papryk)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Cebula - 50 g (pół dużej lub jedna mała)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 10 g (pół średniej lub jedna mała)
- Bulion warzywny - 1000 ml (1 litr)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, toster, blender, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Paprykę dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i białe błony.
- Paprykę połóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, skórą ku górze, polej dwoma łyżkami oliwy. Piecz z włączoną funkcją grilla przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być mocno spieczona.
- Paprykę przełóż do szklanej miski i przykryj pokrywką lub folią. Pozostaw ją na 10 minut.
- W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę.
- W tym czasie obierz paprykę ze skórki.
- Dodaj dwa całe ząbki czosnku oraz pokrojoną papryczkę chilli, podsmaż przez 1 minutę i dodaj obraną paprykę.
- Podduś przez 2-3 minuty paprykę z czosnkiem i cebulą a następnie zalej bulionem lub wodą.
- Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
- Zupę gotuj 15 minut.
- Zmiksuj zupę na gładko.