Zupa krem z kukurydzy konserwowej
Opublikowano: 07.03.2022 r.
Kukurydza konserwowa, cebula, bulion drobiowy i ziemniaki to główne składniki tego prostego, ale niezwykle smacznego kremu z kukurydzy. Dodatek mascarpone nadaje zupie delikatną, aksamitną konsystencję, a natka pietruszki dodaje świeżości i koloru. Ciekawa propozycja na szybki i sycący obiad, który zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Kukurydza konserwowa - 500 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Mascarpone - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej w garnku masło i zeszklij cebulę.
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Wlej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
- Posiekaj papryczkę chilli, natkę pietruszki.
- Do garnka dodaj kukurydzę wraz z zalewą, papryczkę chilli i natkę pietruszki.
- Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
- Gotuj całość jeszcze 5 minut.
- Dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Zupa krem z kukurydzy konserwowej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zupa jest syta i nie zawiera dużej ilości kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny