Zupa krem z groszku
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Groszek zielony, cebula, mleko 2% i masło roślinne – to właśnie te składniki tworzą bazę naszej zupy krem z groszku. Zielono mi od samego myślenia o tej przepysznej, aksamitnej zupie! Jeszcze trochę chleba żytniego razowego na grzanki i gotowe. Idealna opcja na szybki, a zarazem zdrowy obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Masło roślinne - 30 g
- Cebula - 20 g
- Groszek zielony - 450 g (możesz użyć również mrożonego)
- Mleko 2% - 500 ml
- Chleb żytni razowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, chilli, szczypiorek, tabasco
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Na rozgrzanej patelni z pokrojonego pieczywa przygotuj grzanki. Gotowe grzanki przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia.
- W garnku podgrzej masło na małym ogniu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Do garnka dodaj groszek, zalej połową szklanki wody , zwiększ moc palnika do średniego i gotuj groszek pod przykryciem przez około 5 minut
- Następnie do garnka dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem, zagotuj ciągle mieszając wywar.
- Gotową zupę zblenduj na gładki krem.
- Zupę przelej do talerzyków i podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.
Komentarz dietetyka
Zupa krem z groszku to doskonała propozycja na smaczny obiad. jest to doskonały sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny