Zupa krem z fasolki szparagowej
Opublikowano: 26.11.2021 r.
Fasolka szparagowa, bulion warzywny, cebula i czosnek – to właśnie te składniki tworzą bazę tej pysznej zupy krem. Fasolka szparagowa to główny bohater, który w połączeniu z bulionem i aromatycznym czosnkiem oraz cebulą, sprawia, że zupa staje się sycącym i zdrowym posiłkiem. Dodatek jogurtu nadaje jej delikatnej kremowej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasolka szparagowa mrożona - 450 g (1 opakowanie)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 20 g (2 łyżki)
- Słonecznik nasiona łuskane - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po chwili dodaj fasolkę szparagową i zalej bulionem.
- Dopraw bulion do smaku i gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki krem.
- Jeśli zupa będzie zbyt rzadka dodaj łyżeczkę mąki połączonej z wodą.
- Zupę krem podawaj z jogurtem naturalnym i nasionami słonecznika.
Komentarz dietetyka
Zupa krem to idealne rozwiązanie na sycące drugie śniadanie lub lunch.
~ Oliwia Gawron, dietetyk