Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Dynia, cebula, czosnek i bulion drobiowy to baza tej pożywnej, aksamitnej zupy krem. Całość dopełnia chrupiący chips z boczku, domowe grzanki i odrobina serowego luksusu w postaci parmezanu. To właśnie te składniki tworzą idealne połączenie smaków, idealne na każdą pogodę.
Składniki dla 4 porcji:
- Masło - 10 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 55 g
- Czosnek - 10 g
- Por - 100 g
- Ziemniaki późne - 160 g
- Dynia - 750 g
- Grzanki - 60 g
- Boczek wędzony bez kości - 40 g
- Ser parmezan - 40 g
- Bulion drobiowy - 1250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, duży garnek, blender, tarka, garnek mały
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
- Marchewkę, dynię i ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.
- Por przekrój wzdłuż na 4.
- Do garnka dodaj masło.
- Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub dodaj w całości.
- Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podsmaż chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Niech wszystko się lekko zarumieni.
- W osobnym garnku zagotuj bulion.
- Dodaj do warzyw gorący bulion i gotuj całość około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw przyprawami. W razie potrzeby można dodać wody lub bulionu, gdy zupa wyjdzie zbyt gęsta. Zupa jest gotowa.
- Boczek pokrój cieniutko i usmaż na patelni grillowej. Zrób chipsy.
- Grzanki zarumień na patelni, na której smażyłeś boczek. Mają być ładnie rumiane.
- Do miseczki wlej zupę. Dodaj do zupy chipsy z boczku, grzanki oraz posyp startym na tarce parmezanem.