Zupa krem z dyni Thermomix
Opublikowano: 04.01.2022 r.
Dynia, cebula, czosnek i oliwa — to podstawowe składniki naszej super prostek zupy krem z dyni przygotowanej w Thermomixie. Ta aksamitna zupa świetnie smakuje i rozgrzewa, a jej kremowa konsystencja idealnie komponuje się z chrupiącymi pestkami dyni oraz grzankami z chleba razowego.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 14 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Dynia - 750 g
- Pestki dyni - 40 g (4 łyżki)
- Chleb żytni razowy - 100 g (4 kromki)
- Przyprawy - curry, imbir mielony, zioła prowansalskie, kostka rosołowa, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.
- Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia i wlej 15 ml oliwy.
- Duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
- Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Gdy cebula z czosnkiem się poddusi, dodaj dynię, pokruszoną kostkę rosołową lub łyżkę pasty bulionowej, łyżeczkę curry, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i dolej 650 ml wody.
- Gotuj przez 20 minut / 100 stopni / obroty 2.
- W tym czasie kromki chleba pokrój w kostkę. Polej je łyżką oliwy i wymieszaj z łyżeczką ziół prowansalskich i połową łyżeczki soli.
- Tak przygotowane grzanki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160 stopniach przez 10 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.
- Gdy zupa skończy się gotować, zblenduj ją na gładką masę w naczyniu Thermomixa przez 30 sekund zwiększając stopniowo obroty od 1 do 8.
- Zupę podawaj posypaną grzankami i nasionami dyni.
Komentarz dietetyka
Zupy krem to pyszne i sycące dania, które są też niskokaloryczne. To także świetne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za warzywami, a chcą w nie wzbogacić swoją dietę.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk