Zupa krem z dyni hokkaido

Opublikowano: 24.03.2022 r.
Dynia hokkaido, bataty, cebula, bulion drobiowy – to tylko niektóre z rzeczy, których potrzebujesz, by stworzyć pyszną zupę krem z dyni hokkaido. Połączenie słodkiego smaku dyni i batatów z wyrazistym bulionem sprawia, że zupa jest pełna intensywnych smaków. A na wierzchu wszystko dopełnia odrobina startego parmezanu.
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia hokkaido - 600 g
- Bataty - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Ser parmezan - 140 g
- Bulion drobiowy - 3000 g (12 szklanek)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, garam masala
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dynię pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Batata obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj dynię, batata i podsmaż. Wlej bulion drobiowy i gotuj przez 20 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.
- Dopraw zupę pieprzem, solą, garam masala i zblenduj na gładki krem.
- Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Podawaj w głębokich talerzach.
Komentarz dietetyka
Zupa z dyni hokkaido to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych. Ta rozgrzewająca zupa świetnie sprawdzi się jako obiad podczas jesieni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny