Zupa krem z dyni
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Dynia, ziemniaki, marchewka i aromatyczna cebula to serce tej pysznej zupy krem z dyni. Dynia – królowa jesieni, wraz z aksamitnym masłem i delikatnym bulionem warzywnym tworzy idealną bazę. Dodatkowy akcent w postaci czosnku i odrobiny śmietany dodaje nie tylko kremowej konsystencji, ale i pełni smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Dynia - 500 g
- Ziemniaki późne - 400 g (4 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dynię i ziemniaki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.
- Masło rozpuść w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Podsmaż ziemniaki i dynię.
- Zalej całość bulionem, dodaj marchew i gotuj do miękkości.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zmiksuj zupę i dodaj śmietanę.
Komentarz dietetyka
Zupą możesz też przygotować z pulpy dyni.
~ Oliwia Gawron, dietetyk