Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Cukinia, ziemniaki i bulion warzywny to podstawa tej zupy krem. Do tego dodajemy małą cebulę, czosnek, trochę śmietanki kremowej i świeżego koperku. Tworzy to niezwykle gładką, aromatyczną i sycącą zupę, która sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja.
Składniki dla 8 porcji:
- Cukinia - 600 g (2 sztuki)
- Ziemniaki średnie - 400 g (4 średnie ziemniaki)
- Bulion warzywny - 1200 ml
- Koperek - 20 g (4 łyżeczki)
- Śmietanka kremowa 30% - 40 g (8 łyżeczek)
- Cebula - 50 g (1/2 cebuli)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Chleb pszenny - 140 g (4 kromki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, toster, blender, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w mniejszą kostkę.
- Cukinie umyj, odetnij końce, wytnij gniazdo nasienne. Pozostałą cukinię pokrój w kostkę.
- Czosnek zetrzyj na tarce.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż ją ok. 3 min. Dodaj czosnek i całość smaż ok. 1 min. Przerzuć wszystko do garnka.
- Patelnie ponownie rozgrzej, ale 2 z łyżkami oliwy. Wrzuć cukinie i ziemniaki, przesmażaj ok. 5-10 min ze szczyptą soli i pieprzu. Przerzuć wszystko do garnka.
- Do garnka wlej bulion. Gotuj na małym ogniu ok. 20-25 min.
- Zupę zblenduj.
- Chlebek usmaż w tosterze i pokrój w kostkę.
- Koperek posiekaj.
- Podawaj zupę z grzankami, koperkiem i śmietaną.