Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Cukinia, bulion warzywny, cebula, czosnek i ser topiony – te składniki to podstawa naszego przepisu na pyszną zupę krem z cukinii. Zupka jest mega prosta w przygotowaniu, a dodatek kremowego serka topionego sprawia, że jest niesamowicie aksamitna i sycąca. Wystarczy parę kroków i masz ciepły, domowy obiad gotowy.
Składniki dla 7 porcji:
- Cukinia - 500 g (dwie małe)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Cebula - 50 g (jedna mała)
- Czosnek - 10 g (dwa ząbki)
- Ser topiony - 150 g
- Masło - 15 g (łyżka)
- Koperek - 4 g (łyżeczka posiekanego)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę roztop masło.
- Cebulę oraz dwa ząbki czosnku obierz, usuń końce i drobno posiekaj. Delikatnie podsmaż na maśle.
- Cukinię dokładnie umyj i usuń ewentualne uszkodzenia. Odetnij końce i pokrój w średnią kostkę. Przełóż ją do garnka i podduś 2-3 minuty.
- Cukinię zalej bulionem warzywnym, doprowadź do delikatnego wrzenia i gotuj 15 minut.
- Do zupy dodaj serek topiony, sporą szczyptę soli i pieprzu, małą szczyptę tymianku oraz koperek. Następnie zmiksuj na gładko.
- Zupę podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem.