Zupa krem z cukinii i marchewki
Opublikowano: 30.03.2021 r.
Cukinia, marchewka, bulion warzywny, śmietana i cebula to główne składniki Zupy krem z cukinii i marchewki. To smakowite danie, które łączy w sobie kremowość śmietany, delikatność cukinii i słodycz marchewki. Cebula oraz czosnek dodają aromatu, a natka pietruszki i koperek podkręcają smak. Idealny posiłek na każdą porę roku!
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Cukinia - 600 g (2 średnie)
- Marchewka - 180 g (4 średnie)
- Śmietana 18% - 150 g (6 łyżek)
- Cebula - 50 g (jedna średnia)
- Natka pietruszki - 6 g (łyżeczka)
- Koperek - 4 g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 12 ml (łyżka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Marchew oraz cukinię dokładnie umyj, usuń końce i ewentualne uszkodzenia. Pokrój w średnią kostkę, na przykład 1 cm x 1 cm.
- W około 3 litrowym garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojone warzywa. Duś pod przykryciem 2-3 minuty następnie zalej bulionem.
- Dopraw dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj szczyptę tymianku, papryki słodkiej, kminku mielonego i kurkumy. Gotuj 20 minut.
- Zupę zmiksuj na gładko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zupę podawaj z łyżką śmietany.