Zupa krem z brokułów z serkiem topionym
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Brokuły, serek topiony śmietankowy, czosnek, cebula i bulion warzywny – to kluczowe składniki przepisu na zupę krem z brokułów. Dzięki tym składnikom zupa będzie gęsta, kremowa i aromatyczna. Głównym bohaterem są brokuły, które w towarzystwie topionego serka tworzą idealną harmonię smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 600 g (2 sztuki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 400 ml (2 szklanki)
- Serek topiony śmietankowy - 100 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Wrzuć brokuł podzielony na różyczki i pokrojone warzywa.
- Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Zmiksuj warzywa do uzyskania gładkiej konsystencji, na końcu dodaj serek topiony i gotuj na niewielkim ogniu.
- Podawaj zupę, gdy delikatnie zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Dodatek serka topionego to dobra alternatywa do zagęszczenia kremu zamiast dodatku mąki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk