Zupa krem pomidorowo-paprykowa
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Papryka czerwona, świeże pomidory, cebula i bulion drobiowy to podstawowe składniki pysznej zupy krem pomidorowo-paprykowej. Dzięki połączeniu tych składników w jednym garnku, uzyskamy wyjątkowy smak, który zachwyca prostotą i aromatem. Gładka konsystencja kremu to zasługa odpowiedniego gotowania i blendowania warzyw na jednolitą masę.
Składniki dla 6 porcji:
- Masło klarowane - 20 g
- Papryka czerwona - 560 g (4 sztuki)
- Pomidor - 600 g (5 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, czosnek, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej masło.
- Pomidory sparz i pozbądź się skórki.
- Pokrój paprykę, pomidory w cebulę w dużą kostkę i dodaj do garnka.
- Obrany czosnek dodaj do warzyw.
- Warzywa obsmaż z odrobiną soli, aż lekko się zarumienią (około 8-10 minut).
- Wlej do warzyw bulion. Zagotuj.
- Dodaj przyprawy do smaku, gotuj przez około 10 minut.
- Zblenduj zupę na gładki krem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis jest niskokaloryczny. Ma ogromną ilość likopenu, czyli barwnika, który ma silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto zupa jest bogata w potas i witaminę C. Zdecydowanie jest to zupa zdrowa.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości