Zupa krem marchewkowy
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Marchewka, seler korzeniowy, pietruszka i ziemniaki - to właśnie te warzywa tworzą podstawę pysznej zupy krem marchewkowy. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że zupa nabiera kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Aromatyczny por i cebula dopełniają całość, tworząc idealne danie na chłodniejsze dni. Proste składniki, wielki smak!
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 400 g (3 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 50 g
- Por - 50 g
- Pietruszka - 50 g
- Cebula - 50 g
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Chleb pszenny - 150 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa poza cebulą umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
- Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie (około 40 minut)
- Po 5 minutach gotowania dodaj do zupy obraną, pokrojoną na 4 części i opaloną nad ogniem cebulę.
- Po ugotowaniu dodaj du zupy przyprawy i zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Pieczywo pokrój w kostkę i przygotuj grzanki (podpiecz chleb na rozgrzanej patelni bez tłuszczu).
- Gotową zupę podaj z jogurtem naturalnym i grzankami.