Zupa krem marchewkowy

Opublikowano: 27.03.2021 r.
Marchewka, seler korzeniowy, pietruszka i ziemniaki - to właśnie te warzywa tworzą podstawę pysznej zupy krem marchewkowy. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że zupa nabiera kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Aromatyczny por i cebula dopełniają całość, tworząc idealne danie na chłodniejsze dni. Proste składniki, wielki smak!
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 400 g (3 średnie sztuki)
 - Seler korzeniowy - 50 g
 - Por - 50 g
 - Pietruszka - 50 g
 - Cebula - 50 g
 - Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
 - Chleb pszenny - 150 g
 - Jogurt naturalny 2% - 50 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
 
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa poza cebulą umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
 - Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie (około 40 minut)
 - Po 5 minutach gotowania dodaj do zupy obraną, pokrojoną na 4 części i opaloną nad ogniem cebulę.
 - Po ugotowaniu dodaj du zupy przyprawy i zmiksuj wszystko na gładki krem.
 - Pieczywo pokrój w kostkę i przygotuj grzanki (podpiecz chleb na rozgrzanej patelni bez tłuszczu).
 - Gotową zupę podaj z jogurtem naturalnym i grzankami.