Zupa krem brokułowa
Opublikowano: 15.04.2021 r.
Brokuły, cebula, czosnek i ziemniaki to główne składniki tej zupy krem brokułowej. Połączenie tych warzyw, a do tego jeszcze bulion warzywny i dodatek jogurtu greckiego sprawiają, że zupa jest gładka, sycąca i pełna smaku. Idealna na obiad albo kolację, kiedy chce się czegoś prostego, a zarazem zdrowego.
Składniki dla 6 porcji:
- Brokuły - 750 g (1,5 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 80 ml (4 łyżki)
- Bulion warzywny - 720 ml (3 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Ziemniaki późne - 375 g (5 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, bazylia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, blender, miska
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przez około 3 minuty.
- Pietruszkę, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Dodaj chili i suszoną bazylię, dobrze wymieszaj. Zalej wszystko bulionem i 1 szklanką wody i gotuj przez 15 minut.
- Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka z warzywami i gotuj całość przez 7 minut.
- Zupę odstaw do przestygnięcia i dokładnie zblenduj.
- Odrobinę zupy przelej do miski i dodaj śmietany, wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka z zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.