Zupa krabowa
Opublikowano: 18.01.2023 r.
Mięso kraba, cebula, olej sezamowy, mleczko kokosowe i makaron ryżowy to kluczowe składniki pysznej zupy krabowej, która łączy w sobie egzotykę i komfort domowego dania. Aromatyczna baza z cebuli i oleju sezamowego, połączona z delikatnym mięsem kraba oraz kremowym mleczkiem kokosowym, sprawi, że poczujesz się jak na tropikalnej wyspie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso kraba - 360 g
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Olej sezamowy - 20 ml
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Mleczko kokosowe - 300 ml
- Makaron ryżowy - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Posiekaj papryczkę chilli razem z pestkami.
- Zetrzyj imbir na tarce.
- W garnku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj papryczkę chili i imbir.
- Wlej wodę i gotuj przez 2 minuty.
- W międzyczasie posiekaj marchew i cukinię w słupki.
- Dodaj do gotującego wywaru.
- Gotuj przez 10 minut.
- Wlej mleko kokosowe i sos sojowy.
- Dopraw curry oraz solą i pieprzem.
- Gotuj przez 3 minuty.
- Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i odstaw na 3 minuty.
- Zupę wlej do miski i dodaj makaron.
Komentarz dietetyka
Zupa krabowa to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i świetnie sprawdzi się w okresie jesienno zimowym. Zupa jest nisko kaloryczna i idealna dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny