Zupa koperkowa z zacierkami
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Marchewka, pietruszka, koperek i ziemniaki młode to główni bohaterowie zupy koperkowej z zacierkami. Dodaj do tego por, seler korzeniowy i małą porcję masła, a na koniec zupa nabiera kremowości dzięki śmietanie. To aromatyczny miks warzyw doprawiony zielonym koperkiem, a zacierki przygotowane z mąki pszennej i jajka to idealne dopełnienie tego klasycznego smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Koperek - 130 g (2 pęczki)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 50 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 50 g (mały kawałek)
- Por - 50 g (biała część)
- Ziemniaki młode - 270 g (3 sztuki)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Najpierw przygotuj zacierki: w misce wymieszaj mąkę z jajkiem i zagnieć na elastyczne ciasto.
- Skub ciasto na małe kawałeczki i uformuj małe kluseczki. Obsyp je dodatkową mąką, by się nie skleiły.
- Teraz pora na zupę: Warzywa korzeniowe obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora obierz z zewnętrznego liścia i posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim przygotowane warzywa. Przełóż do garnka.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj ziemniaki do warzyw, wlej 1 litr wody i gotuj przez 20 minut.
- Dodaj kostkę rosołową, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę lubczyku i soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wsyp zacierki i gotuj całość przez 20 minut.
- W tym czasie koperek umyj i drobno posiekaj.
- Dodaj koperek do zupy. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami zupy i dodaj do garnka.
- Wymieszaj i podawaj.
Komentarz dietetyka
Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Szczególnie z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk