Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Opublikowano: 26.06.2022 r.
Bulion drobiowy, świeży koperek i kremowa śmietanka to podstawowe składniki naszej pysznej zupy koperkowej. Do tego dodajemy małą cebulkę, laną kluskę z jajka, mąki pszennej i kaszy manny, a całość doprawiamy olejem rzepakowym.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g (6 szklanek)
- Koperek ogrodowy świeży - 120 g (4 pęczki)
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g (3 płaskie łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Kasza manna - 20 g (2 płaskie łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do uzyskania złotego koloru.
- Cebule wystudź i wymieszaj z kaszą manną, mąką oraz jajkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Bulion drobiowy zagotuj.
- Łyżeczką kładź porcje ciasta z jajek i mąki na wrzący rosół.
- Koper opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj i dodaj do zupy.
- Śmietanę wymieszaj w szklance z odrobiną rosołu i dodaj do zupy.
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj.
- Gotową zupę koperkową z kluskami lanymi podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny