Zupa koperkowa thermomix
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, ryż biały, kostka rosołowa, śmietanka kremowa oraz duża dawka świeżego koperku – to wszystko, co potrzebne do zrobienia pysznej zupy koperkowej w Thermomixie. Ta kombinacja składników sprawia, że zupa jest wyjątkowo kremowa, aromatyczna i idealna na każdą porę roku.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 70 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Ryż biały - 100 g
- Kostka rosołowa - bulion drobiowy - 10 g
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g
- Koperek - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w talarki.
- Do naczynia miksującego wrzuć wszystkie składniki, pomiń koperek i śmietankę. Wlej 1 litr wody.
- Gotuj 25 minut w 100 stopniach, na obrotach 2.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- 5 minut przed końcem gotowania dodaj koperek przez otwór w pokrywie.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj przez 4 sekundy na obrotach 3.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na obiad dostarcza niezbędnych składników mineralnych i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny