Zupa koperkowa
Opublikowano: 15.04.2021 r.
Ziemniaki, marchewka, seler i oczywiście mnóstwo świeżego koperku to kluczowe składniki tej aromatycznej zupy koperkowej. Dodatkowo, bulion warzywny i jogurt grecki dodają jej głębi smaku i kremowości. Prosty przepis, który łączy te proste składniki w cudownie kojące danie, idealne na każdą pogodę.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 375 g (5 średnich ziemniaków)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (3 łyżki)
- Koperek - 60 g (4 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Makaron w kształcie ryżu - 45 g (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 720 ml (3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Obierz marchewki, pietruszkę i seler i dołóż do cebuli. Dodaj do warzyw zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Smaż przez 5 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie zalej warzywa bulionem.
- Gotuj warzywa przez 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekany drobno koperek.
- Odrobinę zupy zmieszaj w osobnej miseczce z jogurtem, tak by nie było grudek . Całość wlej do garnka z zupą i zamieszaj.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w plasterki. Gotową zupę podawaj z plasterkami gotowanego jajka.