Zupa klopsowa
Opublikowano: 30.08.2021 r.
Mięso mielone z indyka, marchewka, pietruszka, ziemniaki i czosnek to kluczowe składniki tej pysznej zupy klopsowej. Połączenie delikatnych klopsików z wyrazistymi warzywami sprawia, że danie jest nie tylko sycące, ale i pełne smaku. Idealne na codzienny obiad, gdy masz ochotę na coś domowego i rozgrzewającego.
Składniki dla 13 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Marchewka - 140 g (2 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Por - 35 g (0,25 sztuki)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 40 g (4 łyżki)
- Masło - 30 g (2 łyżki)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Ziemniaki późne - 225 g (3 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 13
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, obieraczka, miska
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuść masło.
- Marchew, selera i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka i smaż na maśle.
- Ziemniaki również obierz i pokrój w równą kostkę. Przełóż do garnka z pozostałymi warzywami.
- Do warzyw dodaj posiekanego pora, cały ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy, 2-3 ziela angielskie. Smaż warzywa przez 5 minut i zalej 2 litrami wody.
- Kiedy warzywa będą się gotowały przygotuj pulpety.
- W misce wymieszaj mięso, jajko, sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Uformuj pulpety i obtocz je w mące.
- Obtoczone kotlety w mące i wrzuć do zupy.
- Zupę gotuj 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę do podania posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarz dietetyka
Zupa klopsowa jest pyszną, jednogarnkową i sycącą potrawą. Oprócz tego jest zdrową propozycją na szybki obiad.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki