Zupa kimchi z kurczakiem
Opublikowano: 20.01.2023 r.
Udko kurczaka bez skóry, kimchi, pasta gochujang i bulion drobiowy to podstawowe składniki pysznej zupy kimchi z kurczakiem. Połączenie tych składników tworzy intensywnie pikantną i aromatyczną zupę, która rozgrzeje każdego, nawet w najbardziej ponury dzień. Dodatek czosnku i imbiru nadaje jej wyjątkowego charakteru i głębi smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 500 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Imbir korzeń - 20 g
- Olej sezamowy - 20 ml
- Cebula - 100 g
- Kimchi - 600 g
- Pasta paprykowa gochujang - 40 g (3 łyżki)
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Tofu wzbogacane wapniem - 200 g
- Cebula dymka - 10 g
- Sos sojowy - 20 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, sos sojowy, imbir świeży, olej sezamowy, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W miseczce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy.
- Mięso z ud kurczaka pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na minimum 15 minut.
- W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Kimchi odsącz, zachowując pół szklanki zalewy. Dobrze odciśnij i posiekaj.
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przez 5 minut mięso z kurczaka.
- Dodaj cebulę i smaż razem przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
- Dodaj kimchi, pastę gochujang i duś razem około 3-4 minuty.
- Wlej bulion, pozostały sok z kimchi i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj około 25 minut na wolnym ogniu.
- Tofu pokrusz i dodaj do zupy.
- Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią zupę przed podaniem.
Komentarz dietetyka
100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk