Zupa kapuściana

Opublikowano: 16.08.2022 r.
Kapusta biała, cebula, marchewka, pomidory i ziemniaki to główne składniki tej zupy kapuścianej. Te zdrowe i pyszne warzywa gotują się razem, tworząc sycącą i aromatyczną potrawę. Dodatek natki pietruszki i selera korzeniowego sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale i pełna witamin. Sprawdzi się doskonale na codzienny obiad, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (1 mała główka)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 100 g (1 mała sztuka)
- Pomidor - 800 g (4 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g (1 mała sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Ziemniaki późne - 500 g (5 małych sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj.
- Cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz selera obierz i pokrój w kostkę.
- Pomidory natnij z jednej strony, sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pomidory pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę.
- Następnie do garnka dodaj marchew, pietruszkę, seler, kapustę, pomidory oraz ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmaż chwilę mieszając od czasu do czasu.
- Zawartość garnka zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz ziarenka pieprzu.
- Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa kapuściana to doskonała propozycja na danie obiadowe. Zupa z kapusty stanowi doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny