Zupa kalarepowa

Opublikowano: 24.07.2021 r.
Kalarepa, kapusta pekińska, ziemniaki i marchewka to główni bohaterowie tej zupy kalarepowej. Dodaj do tego pietruszkę, seler korzeniowy oraz por, a całość podsmaż na oliwie z oliwek – i masz gotowy pyszny i pożywny obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Kalarepa - 180 g (1 sztuka)
- Ziemniaki średnie - 140 g (2 sztuki)
- Marchewka - 80 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 60 g
- Kapusta pekińska - 300 g (0,5 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Por - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Obierz warzywa i pokrój. Marchewkę, kalarepę, pietruszkę i selera w słupki, ziemniaki, liście kalarepy i kapustę w kostkę, a pora w półplasterki.
- Do garnka włóż wszystkie warzywa, poza kalarepą, i dodaj przyprawy (2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz pęczek natki pietruszki). Gotuj zupę na wolnym ogniu.
- W tym czasie podsmaż kalarepę na patelni z oliwą.
- Gdy kalarepa będzie zarumieniona dodają ją do garnka z resztą warzyw i gotuj wszystko jeszcze 20 minut.
Komentarz dietetyka
Zupa kalarepowa nie zawiera glutenu, ani laktozy i jest też wegańska. Indeks glikemiczny zupy kalarepowej podnoszą ziemniaki i seler, ale pamiętaj, że po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaków ich indeks glikemiczny spada, a zupy można ugotować wcześniej, a potem podgrzać. W ten sposób dodatkowo obniżysz indeks glikemiczny i możesz ją jeść nawet na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny