Zupa kalafiorowa z koperkiem

Opublikowano: 08.06.2025 r.
Kalafior, ziemniaki, mrożona włoszczyzna, śmietanka kremowa i aromatyczny koperek – oto sekret naszej zupy kalafiorowej z koperkiem! Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, a rezultat zachwyca smakiem i kremową konsystencją. Podstawą przepisu są świeże warzywa i odrobina śmietany, która dodaje zupie aksamitności. Koperek natomiast nadaje jej wyjątkowy, świeży aromat!
Składniki dla 8 porcji:
- Włoszczyzna mrożona - 400 g
- Kalafior - 800 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Koperek - 25 g
- Śmietanka kremowa 30% - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 1,5 l wody , zagotuj. Do gotującej się wody wsyp włoszczyznę. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Do Bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafiora.
- Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dopraw zupę solą i pieprzem. Koperek posiekaj.
- Gotową zupę podawaj z łyżką śmietany i posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy wiele witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny