Zupa kalafiorowa Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r.
Kalafior, bulion warzywny i cebula grają pierwsze skrzypce w tej zupie kalafiorowej z Thermomixu. Do tego dodajemy marchewkę, pietruszkę i odrobinę selera korzeniowego, a całość skropiona jest oliwą z oliwek. Prosty przepis na zdrowy i sycący posiłek, który zaskoczy Cię swoim delikatnym smakiem.
Składniki dla 5 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Marchewka - 100 g
- Pietruszka - 100 g
- Por - 30 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Kalafior - 600 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Cebula - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Obierz cebule, podziel na części i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką cebulę na dno naczynia.
- Wlej oliwę i duś 3 minuty / temperatura Varoma / obroty 1.
- Umyj, obierz i pokrój w większe kawałki marchew, pietruszkę, selera i pora. Wrzuć do naczynia Thermomixa.
- Z kalafiora wytnij liście i głąba. Umyj i podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do naczynia Thermomixa.
- Rozdrobnij wszystko 5 sekund / obroty 5.
- Wlej 500 ml bulionu i gotuj 25 minut / temperatura 100 / obroty 2.
- Po tym czasie zmiksuj wszystko, zwiększając obroty od 3 do 8 przez 30 sekund.
- Wlej pozostały bulion, dopraw zupę solą i pieprzem.
- Gotuj jeszcze 10 minut / temperatura 100 / obroty 2.
Komentarz dietetyka
Obecność tłuszczu w zupie zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, E i K. Posypanie na koniec świeżą natką pietruszka doda dodatkowego smaku i sprawi, że danie będzie miało więcej witaminy C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk