Zupa kalafiorowa na rosole

Opublikowano: 13.06.2025 r.
Kalafior, marchewka, pietruszka i seler korzeniowy to główne składniki tej aromatycznej zupy kalafiorowej na rosole. Cebula i por dodają nieco ostrzejszego smaku, a wszystko to wzbogacone jest delikatnym bulionem warzywnym. Dodatek śmietanki kremowej sprawia, że zupa jest aksamitnie gładka, a natka pietruszki nadaje jej świeżości.
Składniki dla 6 porcji:
- Kalafior - 800 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 45 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Por - 70 g
- Natka pietruszki - 25 g
- Czosnek - 10 g
- Masło - 20 g
- Cebula - 50 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek i przyprawy: pieprz, sól, kminek.
- Dodaj obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Do garnka przełóż umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotuj na wolnym ogniu, uważając, żeby kalafior się nie rozgotował. Garnek zdejmij z ognia i jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz dopraw do smaku.
- Do zupy wlej śmietankę i zamieszaj.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny