Zupa kalafiorowa
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Marchewka, kalafior, ziemniaki i bulion warzywny – to właśnie te składniki sprawiają, że zupa kalafiorowa to smakowity, domowy klasyk na chłodne dni. Dodatek śmietany i koperku nadaje jej kremowego charakteru i świeżości, a cebula i masło podkreślają głęboki smak warzyw.
Składniki dla 6 porcji:
- Marchewka - 150 g (3 sztuki)
- Ziemniaki młode - 400 g (5 sztuk)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Koperek - 40 g
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Kalafior - 1000 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Umyj wszystkie warzywa.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Kalafiora pokrój na mniejsze różyczki.
- Marchew pokrój w plastry.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na dnie garnka rozpuść i rozgrzej masło.
- Wrzuć cebulkę i podsmażaj do zarumienienia.
- Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.
- Całość zalej bulionem.
- Dodaj przyprawy.
- Gotuj pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
- Śmietanę przełóż do kubka.
- Do kubka ze śmietaną wlej stopniowo 2 łyżki gorącej zupy.
- Wymieszaj i zahartowaną śmietanę wlej do garnka.
- Dodaj posiekany koperek.