Zupa jarzynowa z ryżem

Opublikowano: 04.06.2025 r.
Bulion warzywny, ziemniaki, marchewka, brokuły, kalafior i białe ryż robią z zupy jarzynowej z ryżem prawdziwy hit. Przygotowanie tej zupy to czysta przyjemność dzięki prostym składnikom, które razem tworzą kolorowe i sycące danie. Aromatyczne warzywa wzbogacają bulion, a ryż dodaje zupie odpowiedniej konsystencji.
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Ziemniaki późne - 200 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 45 g
- Cebula - 100 g
- Por - 70 g
- Groszek zielony - 100 g
- Brokuły - 300 g
- Kalafior - 300 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Ryż biały - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, podobnie marchew, pietruszka i pora pokrój w paski. Brokuł i kalafior podziel na różyczki.
- W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pora, cebulę, pietruszkę i marchew. Dodaj ziemniaki, brokuł, kalafior oraz groszek.
- Całość zalej bulionem. Wszystko razem zagotuj. Dodaj ryż do zupy i następnie gotuj około 20 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny