Zupa jarzynowa z mrożonki
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Mrożone warzywa, cebula, bulion drobiowy i jogurt naturalny to główne składniki tej prostej zupy jarzynowej. Dodaj do tego trochę świeżego koperku i natki pietruszki, a otrzymasz sycące, pełne smaku danie, które rozgrzeje cię w chłodne dni. Fantastyczna opcja na szybki i zdrowy posiłek!
Składniki dla 10 porcji:
- Mieszanka mrożonych warzyw do zupy - 500 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Jogurt naturalny 2% - 300 g
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
- Do garnka wlej bulion drobiowy i dodaj mieszankę mrożonych warzyw.
- Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj razem z jogurtem i wymieszaj.
- Zupę wlej do głębokich talerzy.
Komentarz dietetyka
Zupa jarzynowa z mrożonki to wspaniałe źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdza się jako sycący obiad. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny