Zupa jarzynowa z kalafiorem
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Marchewka, pietruszka, ziemniaki, cebula i kalafior to główne składniki tej pysznej zupy jarzynowej. Gotowane w aromatycznym bulionie warzywnym, a na końcu wzbogacone śmietanką kremową, tworzą sycące i rozgrzewające danie. Dodatek koperku i suszonej pietruszki nadaje jej wyjątkowy, świeży smak, a oliwa z oliwek dopełnia całość.
Składniki dla 6 porcji:
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 90 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Cebula - 100 g
- Kalafior - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Koperek - 45 g
- Natka pietruszki suszona - 45 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do cebuli. Podsmaż przez kilka minut.
- Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
- Kalafior podziel na różyczki i dodaj do garnka z warzywami, całość gotuj kolejne 20 minut.
- Do zupy dodaj śmietankę i dopraw ją solą, pieprzem i ziołami. Podawaj ją z posiekaną natką i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny