Zupa jarzynowa Thermomix
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa, cebula i marchewka – to tylko niektóre z ważnych składników, które składają się na aromatyczną zupę jarzynową z Thermomixa. Gotowana na bazie bulionu drobiowego, z dodatkiem odrobiny masła oraz śmietany 18%, doprawiona świeżym koperkiem, tworzy idealnie zbalansowaną, zdrową i sycącą potrawę.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki średnie - 150 g
- Kalafior - 250 g
- Fasolka szparagowa mrożona - 100 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 100 g
- Marchewka - 100 g
- Brukselka - 100 g
- Masło - 30 g
- Śmietana 18% - 25 g
- Bulion drobiowy - 1200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno i dodaj marchewkę, pietruszkę i ponownie rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
- Dodaj masło i duś całość przez 3 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj podzielonego na małe różyczki kalafiora, fasolkę i brukselki przekrojone na ćwiartki.
- Wlej bulion, dodaj pół łyżeczki soli i dużą szczyptę soli. Gotuj 25 minut / 95 stopni / obroty wsteczne 1.
- Dodaj posiekany koperek i śmietanę. Mieszaj 10 sekund / obroty wsteczne 2.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (dawniej Instytut Żywności i Żywienia) codziennie powinno spożywać się minimum 400 g warzyw dziennie. Taka minimalna ilość ma już pozytywny wpływ na stan zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk