Zupa jarzynowa na rosole
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Marchewka, ziemniaki późne, brokuły i fasolka szparagowa to główne składniki przepisu na zupę jarzynową na rosole. W połączeniu z aromatycznym bulionem drobiowym, danie zyskuje pełnię smaku. Świeże zioła, takie jak koperek i natka pietruszki, dodają całości orzeźwiającego, ziołowego aromatu. Idealna zupa na chłodniejsze dni albo lekki obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Marchewka - 300 g (3 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Brokuły - 400 g (1 mała sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Fasolka szparagowa - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Bulion wlej do garnka.
- Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu.
- Gotuj przez 10 minut.
- Brokuł podziel na mniejsze części, dodaj razem z fasolką szparagową do zupy.
- Gotuj zupę jeszcze 10 minut, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do zupy.
- Zupę wlej do talerza i podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Zupa jarzynowa na rosole to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Zupa sprawdzi się jako obiad dla osób walczących z nadmierną masą ciała, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Zupa jest zasobna także w składniki mineralne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny