Zupa jarzynowa na mięsie
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Łopatka wieprzowa, marchewka, ziemniaki, kalafior i fasolka szparagowa to baza klasycznej zupy jarzynowej na mięsie. Mięso dusimy, warzywa kroimy i dodajemy w odpowiednich momentach, by zupa była aromatyczna i pożywna. Ten prosty i smaczny przepis idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy potrzebujemy sycącego i zdrowego posiłku.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 800 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Kalafior - 400 g (1 mała sztuka)
- Fasolka szparagowa - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso wieprzowe umieść w garnku, wlej wodę (3 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Mięso wyjmij z bulionu i podziel na kawałki, dodaj do zupy.
- Obierz marchew i ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
- Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Podziel kalafior na mniejsze kawałki i wraz z fasolką szparagową dodaj do zupy.
- Gotuj przez 10 minut. Dopraw zupę solą pieprzem i wymieszaj.
- Dodaj posiekany lubczyk i wlej zupę do talerzy.
Komentarz dietetyka
Zupa jarzynowa na mięsie to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest bardzo syta i świetnie sprawdza się dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Zupa zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny