Zupa jarzynowa na kurczaku
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Piersi kurczaka, marchewka, seler naciowy, brokuły i śmietanka kremowa - to tylko kilka kluczowych składników tej pysznej zupy jarzynowej na kurczaku. Połączone z aromatycznym bulionem warzywnym i delikatnym ryżem, tworzą prostą, a zarazem sycącą potrawę. Dodatek świeżej pietruszki i odrobiny oliwy z oliwek dopełnia całość, gwarantując wyjątkowy smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Marchewka - 90 g
- Seler naciowy - 90 g
- Brokuły - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g
- Ryż biały - 100 g
- Pietruszka - 90 g
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej obrane i posiekane drobno warzywa, z wyjątkiem brokułu.
- Warzywa zalej bulionem i wrzuć pierś z kurczaka, całość gotuj przez 20 minut.
- Do zupy dodaj podzielony na różyczki brokuł i gotuj przez 20 kolejnych minut.
- Do zupy dodaj śmietankę i dopraw ją solą, pieprzem i ziołami.
- Podawaj ją z posiekaną natką i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To dobra opcja pełna witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny