Zupa jarzynowa
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Marchewka, ziemniaki młode, fasolka szparagowa, bulion warzywny i kalafior to gwiazdy tej pysznej zupy jarzynowej. Ciepły bulion łączy się z chrupiącymi warzywami, tworząc kompozycję smaków, która rozgrzewa w chłodne dni. Dodatek śmietany nadaje jej delikatności, a szczypta koperku sprawia, że staje się aromatyczna i wyjątkowa.
Składniki dla 5 porcji:
- Marchewka - 150 g (3 sztuki)
- Ziemniaki młode - 400 g (5 sztuk)
- Fasolka szparagowa mrożona - 200 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Śmietana 18% - 40 g (4 łyżki)
- Koperek - 40 g
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Kalafior - 250 g
- Brokuły - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Umyj wszystkie warzywa.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Kalafiora i brokuła pokrój na mniejsze różyczki.
- Marchew pokrój w plastry.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na dnie garnka rozpuść i rozgrzej masło.
- Wrzuć cebulkę i podsmażaj do zarumienienia.
- Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.
- Całość zalej bulionem.
- Dodaj przyprawy.
- Gotuj pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
- Śmietanę przełóż do kubka.
- Do kubka ze śmietaną wlej stopniowo 2 łyżki gorącej zupy.
- Wymieszaj i zahartowaną śmietanę wlej do garnka.
- Dodaj posiekany koperek.