Zupa japońska

Opublikowano: 05.07.2025 r.
Bulion wołowy, sos sojowy, grzyby shitake i makaron ramen to podstawa naszej aromatycznej zupy japońskiej. Te składniki sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak i wyjątkową konsystencję. Dodatek czosnku i imbiru nadaje zupie wyrazistego aromatu, a szczypiorek i jajko stanowią idealne dopełnienie, które sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion wołowy - 1500 ml
- Cebula szalotka - 80 g
- Imbir korzeń - 15 g
- Czosnek - 20 g
- Marchewka - 90 g
- Sos sojowy - 100 ml
- Grzyby shitake suszone - 30 g
- Jajko - 5 szt.
- Makaron ramen - 220 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Szczypiorek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. Namoczone grzyby shitake pokrój i podsmaż na oleju, aż będą miękkie.
- Bulion zagotuj. Dodaj obrane cebulki, rozgnieciony czosnek i pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę. Na koniec dodaj sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotuj jajka na twardo. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Do misek włóż ugotowany makaron, wlej bulion, ułóż grzyby shitake, mięso z bulionu, przepołowione ugotowane jajko, posyp szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy sporo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny