Zupa Jankiela
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Udziec wołowy, cebula, dżem porzeczkowy i suszona żurawina tworzą wyjątkowy smak zupy Jankiela. Klasyczne ziemniaki i marchewka w połączeniu z pomidorami w puszce oraz selerem korzeniowym, dopełniają całość, tworząc prawdziwą bombę smaków. Dodatek masła klarowanego nadaje zupie maślaną miękkość, która podbija serca smakoszy.
Składniki dla 10 porcji:
- Udziec wołowy - 750 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Dżem porzeczkowy - 200 g
- Suszona żurawina - 120 g
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 140 g
- Pomidory w puszce - 600 g
- Masło klarowane - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, cynamon, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Udziec pokrój w kostkę wielkości 2 cm.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek.
- Podsmaż mięso. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę, doda do zupy.
- Gotuj jeszcze 20 minut.
- Dodaj pomidory z puszki, dżem porzeczkowy, suszoną żurawinę oraz przyprawy.
- Gotuj jeszcze 10 minut.
- Zupę podawaj z kromką świeżego chleba i kleksem śmietany.
Komentarz dietetyka
Zupa Jankiela to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Zupa jest nisko kaloryczna i zawiera bardzo dużo błonnika. Jest bardzo dobrym pomyłem, dla osób na diecie redukcyjnej. Ma właściwości rozgrzewające.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny