Zupa jagodowa

Opublikowano: 22.07.2025 r.
Jagody mrożone, cukier i jogurt naturalny to gwiazdy tej zupy jagodowej, a reszta to tylko smaczne dodatki. Te owoce razem z cukrem tworzą przepyszny, słodki bazowy smak, a jogurt dodaje lekkiej kwaskowości i kremowości. Ta kombinacja składników sprawia, że zupa jest orzeźwiająca i przyjemnie chłodząca.
Składniki dla 5 porcji:
- Jagody mrożone - 300 g
- Cukier - 100 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Jogurt naturalny 2% - 180 g
- Makaron muszelki - 120 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj.
- Do gotującej się wody dodaj mrożone jagody i gotuj przez około 5 minut.
- Następnie dodaj cukier (możesz zastąpić słodzikiem), cukier wanilinowy oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut.
- Do szklanki wlej trochę wody, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszaninę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj.
- Zupę gotuj jeszcze przez 5 minut i wyłącz. Zostaw do wystygnięcia.
- Do wystygniętej zupy dodaj jogurt naturalny.
- Zupę podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.