Zupa indyjska
Opublikowano: 18.01.2023 r.
Soczewica czerwona, pomidory w puszce i mleczko kokosowe to główne składniki tej aromatycznej zupy indyjskiej. Dodaj do tego smażoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, a uzyskasz prawdziwą orientalną ucztę. Proste składniki, dużo smaku i wygoda gotowania – idealna zupa na rozgrzewkę!
Składniki dla 8 porcji:
- Soczewica czerwona - 200 g
- Pomidory w puszce - 800 g (1 puszki)
- Mleczko kokosowe - 300 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Cebula - 70 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, sok z cytryny, kolendra świeża, czosnek, garam masala, papryka chilli
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj przyprawy i podsmaż przez chwilę.
- Wsyp soczewicę i wlej 2 l wody.
- Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Wlej mleko kokosowe, sok z cytryny i dodaj posiekaną papryczkę chilli.
- Wlej sok z cytryny i wymieszaj.
- Wlej zupę do miski i posyp posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Zupa indyjska to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużo przeciwutleniaczy i sprawdzi się w okresie zimowym. Zupa może zostać przygotowana z dodatkiem mięsa.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny