Zupa gyros Thermomix
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Karkówka wieprzowa, pieczarki, serek topiony śmietankowy, pomidory w puszce, papryka czerwona – to tylko niektóre z kluczowych składników zupy gyros z Thermomixa. Ta pełna smaku zupa to prawdziwa gratka dla miłośników wyrazistych i sycących dań. Przygotowana w Thermomixie, gwarantuje doskonałe połączenie aromatów i tekstur w prosty i szybki sposób.
Składniki dla 8 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 550 g
- Pieczarki - 250 g (pokrojone w plasterki)
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Pomidory w puszce - 400 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Śmietana 18% - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1 mała puszka)
- Cebula - 200 g
- Czosnek - 10 g
- Bulion drobiowy - 450 g
- Ziemniaki późne - 140 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, oregano, papryka ostra, czosnek, cukier, przyprawa gyros
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Odstaw na bok.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne, umieść w naczyniu Thermomixa. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i wraz z papryką rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.
- Dodaj pomidory z puszki i całość zmiksuj przez 5 sekund / obroty 5. Przelej do innego naczynia.
- Cebulę obierz, pokrój w kawałki, umieść w naczyniu Thermomixa i dodaj czosnek. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
- Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj olej i mięso. Podduś razem przez 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
- Dodaj bulion, łyżeczkę cukru oraz soli, łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżki oregano, łyżeczkę przyprawy do pizzy oraz ziemniaki z papryką.
- Gotuj całość przez 20 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Teraz dodaj wcześniej rozdrobnione pomidory, pieczarki, kukurydzę oraz serek topiony i gotuj jeszcze 10 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe to dobre źródło żelaza hemowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk