Zupa gyros
Piersi kurczaka, papryka czerwona i żółta oraz kukurydza konserwowa to główne składniki zupy gyros. Dodajemy także ziemniaki i bulion drobiowy, aby zupa była sycąca i pełna smaku. Na koniec wszystko dopełnia śmietanka kremowa, która nadaje potrawie aksamitną konsystencję.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Papryka żółta - 150 g (1 mała sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Ziemniaki późne - 500 g (5 małych sztuk)
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, gyros
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Kukurydzę konserwową odcedź z zalewy.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku zagotuj bulion drobiowy, następnie dodaj do niego mięso oraz paprykę. Zupę gotuj około 15 minut.
- Następnie do zupy dodaj ziemniaki oraz kukurydzę i gotuj kolejne 15 minut.
- Na koniec zupę zabiel śmietaną zaprawioną wywarem oraz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa gryps jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Mięso z piersi kurczaka bez skóry jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Produkt ten jest również niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się oraz przez sportowców. Dodatkowo w mięsie drobiowym znajdziemy spore ilości witaminy B3 oraz B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Papryka natomiast jest świetnym źrodłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej również spore wartości antyoksydantów, które niwelują powstawanie wolnych rodników.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny