Zupa gulaszowa z wieprzowiny

Opublikowano: 03.02.2022 r.
Łopatka i karkówka wieprzowa, ziemniaki, czerwona papryka i soczyste pomidory w puszce tworzą bazę tej pysznej zupy gulaszowej. Aromatyczny czosnek i cebula dodają głębi smaku, a bulion warzywny wszystko idealnie łączy. To idealna propozycja na sycące, rozgrzewające danie!
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Karkówka wieprzowa - 500 g
- Ziemniaki średnie - 400 g
- Cebula - 50 g
- Pietruszka - 80 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Marchewka - 250 g
- Czosnek - 20 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 30 g
- Bulion warzywny - 1300 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka ostra, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w niedużą kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej dwie łyżki oleju. Podsmaż na nim mięso przez około 5 minut na dużej mocy palnika. Następnie przełóż mięso do innego naczynia.
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
- W tym samym garnku podgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Po kilku minutach dodaj marchewkę, pietruszkę i paprykę. Smaż razem około 6 minut.
- Dodaj mięso i wlej bulion. Dopraw łyżką słodkiej papryki, łyżeczką soli, papryki ostrej, pieprzu ziołowego, oregano i tymianku i połową łyżeczki pieprzu.
- Przykryj i gotuj tak przez około 90 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
- Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziemniaki.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.
Komentarz dietetyka
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk