Zupa gulaszowa z pieczarkami

Opublikowano: 04.08.2025 r.
Szynka wieprzowa, pieczarki, czerwona papryka, cebula i marchewka – to właśnie te składniki tworzą niepowtarzalny smak naszej zupy gulaszowej z pieczarkami. Dodajmy do tego koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek oraz bulion drobiowy, a otrzymamy aromatyczne danie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu.
Składniki dla 8 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 250 g
- Pieczarki - 150 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Bulion drobiowy - 2500 g
- Ziemniaki późne - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Następnie dodaj obrane z błonek i pokrojone mięso. Podsmaż przez 5-6 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę papryki, posiekane na mniejsze kawałki pieczarki i obrane i pokrojone na talarki marchewki. Smaż kolejne 5 minut.
- Całość zalej bulionem, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do sosu dodaj wszystkie przyprawy i koncentrat. Wszystko razem wymieszaj.
- Gotuj przez kolejne 15 minut, do całkowitego zmięknięcia mięsa.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny