Zupa gulaszowa z kluseczkami
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Polędwica wołowa, pomidory w puszce, bulion wołowy i czerwone papryki to główne bohaterki tej zupy gulaszowej z kluseczkami. Soczysta polędwica w połączeniu z aromatycznym bulionem i warzywami tworzy sycącą i pełną smaku potrawę, którą urozmaicają delikatne kluseczki przygotowane z mąki pszennej i jajek.
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Polędwica wołowa - 500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Bulion wołowy - 1000 ml (4 szklanki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki młode - 500 g (5 średnich sztuk)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do garnka z cebulą i dodaj do niego pokrojone mięso.
- Całość smaż przez chwilę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Do garnka z mięsem dodaj pomidory z puszki, paprykę oraz bulion i zagotuj.
- Zupę dopraw do smaku przyprawami, dokładnie wymieszaj, gotuj przez 30 minut.
- Po tym czasie do garnka dodaj ziemniaki I gotuj do momentu, aż będą miękkie.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej jajka, 4 łyżki wody szczyptę soli. Ze składników zagnieć ciasto.
- Z ciasta odrywaj małe kluseczki i uformuj z nich małe wałeczki.
- W garnku zagrzej wodę i wrzuć do niej wcześniej przygotowane kluski.
- Kluski gotuj do momentu, aż będą miękkie.
- Gotową zupę gulaszową podawaj z dodatkiem ugotowanych kluseczek na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na obiad. Stanowi ona doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny